Middeleeuwse muziek

Ons repertoire bestaat uit authentieke middeleeuwse speelmansmuziek. Wij spelen deze liedjes bovendien op instrumenten die in de middeleeuwen veelvuldig bespeeld werden door het gewone volk, zoals de doedelzak en draailier, pommer en trom.

De middeleeuwse muziek in ons repertoire

Spectaculaire straatmuziek op z’n middeleeuws, dat is onze specialiteit. Dansen die het publiek spontaan aan het dansen brengen, maar ook ontroerende ballades en pikante liedjes. Maar ook in de kroeg of tijdens een middeleeuws banket is onze muziek op zijn plaats.

Ons repertoire is een op uitgebreid en zorgvuldig onderzoek gebaseerde reconstructie van middeleeuwse muziek zoals die door rondtrekkende muzikanten werd gespeeld. Muziek voor de straat, muziek voor de kroeg en voor het hof, maar een enkele keer ook muziek in de kerk. Muziek die een weerspiegeling is van het internationale karakter van de muziekwereld van die tijd: liedjes en dansen niet alleen uit de Lage Landen, maar ook uit Duitsland, Frankrijk en zelfs uit Spanje.

Voorbeelden van bekende middeleeuwse nummers die wij in ons repertoire hebben zijn ‘Bacche bene venies’, ‘Edi Beo Thu’, ‘Propinan de Melyor’, ‘Stella splendens’ en ‘Tourdion’. We hebben een groot deel van onze bladmuziek voor u online gezet.

Foto door Martijn van Sabben Photography

Geschiedenis van de middeleeuwse muziek

In de middeleeuwen heeft muziek zich sterk ontwikkeld. In het begin van de middeleeuwen was er vooral de eenstemmige kerkelijke muziek, zoals Gregoriaanse gezangen. Maar in de loop van de middeleeuwen werd muziek steeds vaker twee- of meerstemmig, en kwam de profane muziek (muziek voor het volk) op. Ook ritmisch gezien vonden er steeds meer ontwikkelingen plaats.

Allerlei soorten speellieden, waaronder troubadours, trouvères, minnezangers, jongleurs en minstrelen, trokken door Europa om al dan niet zelf gecomponeerde liederen ten gehore te brengen. Net zoals wij nu doen!

Muziek werd in de middeleeuwen voornamelijk op gehoor overgebracht. Opgeschreven werd er maar weinig, waardoor heel veel muziek verloren is gegaan. Gelukkig zijn er enkele manuscripten gevonden, zoals de Carmina Burana, de Cantigas de Santa Maria, het Gruuthuusemanuscript en het Antwerps Liedboek, waarin wél heel veel middeleeuwse muziek is opgetekend. Hoe deze precies werd uitgevoerd, is echter niet met 100% zekerheid te bepalen. Het spelen van middeleeuwse muziek is dan ook vaak een deel interpretatie.

Aankleding in middeleeuwse stijl

Wanneer u ons boekt, zorgen wij er uiteraard voor dat ons complete optreden past in de middeleeuwse stijl van uw evenement. Zo dragen wij authentieke (laat-)middeleeuwse kleding. Wanneer uw evenement het toelaat of vereist (zoals bijvoorbeeld een re-enactment / levende geschiedenis evenement inclusief overnachting op het terrein zelf), kunnen wij ook een middeleeuws tentenkamp met bijbehorende aankleding opzetten.

Middeleeuwse band boeken?

Wilt u een middeleeuwse band boeken voor uw festival, feest, of ander evenement? Wij komen graag langs. Neem contact met ons op voor een offerte op maat!